Sådan rejser du med din hund

Denne guide er en hjælp til hundeejere, der har behov for at rejse og vil have deres hund med f.eks. i forbindelse med ferie eller flytning til eller fra udlandet. Læs guiden grundigt og find ud af, hvilke regler der skal være overholdt.

Sådan rejser du med din hund

Denne guide er en hjælp til hundeejere, der har behov for at rejse og vil have deres hund med f.eks. i forbindelse med ferie eller flytning til eller fra udlandet. Læs guiden grundigt og find ud af, hvilke regler der skal være overholdt.

Mere information om rabiesvaccine og kæledyrspas

Rabiesantistoftitreringstest kaldes også en rabiesblodprøve. Testen skal foretages ved rejser med hunde, katte og fritter fra lande uden for EU (dvs. lande, der ikke er listede i forordning 2013/577).

Testen foregår sådan her:

  • Dyret skal mindst 30 dage efter rabiesvaccinationen have udtaget en blodprøve hos en praktiserende dyrlæge. Dyrlægen sender blodprøven til undersøgelse på et EU-godkendt laboratorie.
  • Resultatet af testen skal vise mindst 0,5 IU/ml eller derover.
  • Efter blodprøven er der yderligere tre måneders ventetid.

Fire måneders ventetid

Den samlede ventetid er fire måneder. Det skyldes, at du skal vente tre måneder efter blodprøven, før du må tage dyret med hjem til Danmark eller resten af EU. Det kræver naturligvis, at resultatet af testen lever op til kravene.

Rabies har nemlig en meget lang inkubationstid (tiden fra dyret bliver smittet, til der ses symptomer), som typisk er op til fire måneder. Hvis et dyr f.eks. er blevet smittet med rabies og derefter vaccineret, vil vaccinen ikke kunne forhindre sygdommen i at udvikle sig, også selvom prøvesvaret viser over 0,5 IU/ml. Blodprøver anvendes nemlig ikke til at diagnosticere rabies, men til at vurdere, om rabiesvaccinationen har været effektiv. Med de tre ekstra måneders ventetid sikrer man, at syge dyr ikke kommer ind i landet (EU).

Rabies kan smitte til mange andre dyr og til mennesker. Sygdommen er dødelig, når der først er symptomer.

Læs mere om rabies

Der er ikke krav om, at der skal gå tre måneder, før du må komme tilbage til Danmark (EU), hvis dit kæledyr får lavet en rabiesantistoftitreringstest, og alle krav til indførsel er skrevet ind i dyrets pas, inden det rejser ud af EU.

Så længe rabiesvaccinationen vedligeholdes – det vil sige, at dyret revaccineres rettidigt – er det ikke nødvendigt at tage rabiesantistoftitreringstesten igen.

Hvis man derimod glemmer at få revaccineret sit dyr indenfor gyldighedsperioden af den forrige vaccination, vil rabiesantistoftitreringstesten ikke længere være gyldig, og proceduren må foretages på ny.

Hvis du er på en længere rejse

Hvis du skal være væk i længere tid med dit dyr, så få det eventuelt revaccineret, inden du forlader EU’s område. I Danmark bruger de praktiserede dyrlæger typisk en vaccine, der er gyldig i tre år, når den gives til dyr over et år. Tal med din dyrlæge om, hvad der er bedst i forhold til dit dyrs vaccinationsstatus.

Vær opmærksom på, at dyrlæger fra lande uden for EU ikke må attestere i EU-kæledyrspasset. De skal i stedet attestere revaccinationen i en vaccinationsbog eller -attest, som sammen med passet kan bruges som baggrundsdokumentation til at få udstedt et veterinærcertifikat.

Nogle dyr får i sjældne tilfælde ikke et højt nok resultat i rabiesantistoftitreringstesten på trods af flere vaccinationer mod rabies. Det skyldes, at de er såkaldte "non-reagenter". Disse dyr må ikke tages med til Danmark eller resten af EU, da det ikke kan dokumenteres, at rabiesvaccinationen har virket.

Det er ikke muligt at få dispensation fra kravet om gyldig rabiesantistoftitreringstest. Derfor anbefaler vi, at du ikke tager et non-reagent dyr med til lande, hvor der er krav om​ test, når du rejser hjem igen. Det er ulovligt at tage dyret med tilbage til Danmark Lad derfor dyret blive hjemme hos familie eller venner eller sæt det i en pension under ferien.

Når du rejser med en hund, kat eller fritte inden for EU, skal dyret have et 'pas til selskabsdyr', også kaldet kæledyrspas og det blå EU-selskabsdyrspas. Dyrlægen skal udstede passet, før dyret forlader Danmark.

Hvert EU-land har deres egen version af passet, som udstedes i det respektive land. Når det er udstedt og i øvrigt dokumenterer, at kravene til rejsen er opfyldt, kan du tage dyret med til samtlige EU-lande samt lande med EU-krav: Andorra, Gibraltar, Lichtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz og Vatikanstaten.

Hunde, katte og fritter, der rejser fra Danmark, skal derfor have den danske version af passet inden rejsen. Har du en hund, kat eller fritte med en anden EU-version af passet, fordi det er kommet til Danmark fra et andet EU-land, skal det ikke have et nyt dansk pas, men skal beholde det pas, det allerede har. Dets rabiesvaccinationer skal naturligvis vedligeholdes.

Kun autoriserede dyrlæger i EU-lande må skrive i kæledyrspas

Alle dyrlæger i EU-lande og lande med EU-krav (Andorra, Gibraltar, Lichtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Vatikanstaten), som er bemyndiget af det respektive lands veterinære myndigheder, må attestere i enhver version af EU-passet.

Dyrlæger fra lande uden for Europa må ikke attestere i passet. Deres attestationer vil ikke betragtes som gyldige.

For at din hund, kat eller fritte kan få et kæledyrspas, skal du tage dyret med til en praktiserende dyrlæge i Danmark. Passet gælder for ét enkelt dyr. Hvalpe kan fx ikke stå i tævens pas, de skal have deres egne individuelle pas.

Passet indeholder oplysninger om:

  • Ejeren
  • Kæledyret
  • ID-mærkning
  • Rabiesvaccination og eventuelle revaccinationer
  • Andre test og behandlinger som ormebehandling og rabiesantistoftest
  • Foto - dette er ikke obligatorisk, så du bestemmer selv, om der skal være foto af dyret i passet. 

Det er ulovligt at tage et dyr med til et andet land uden et pas. Det er fx forbudt at tage dit dyr med til Tyskland eller Sverige for at få udstedt et tysk eller svensk pas. 

Dyrlægen bestiller, udsteder og udfylder passet

Det er kun dyrlæger med dansk autorisation, som må bestille og udstede et kæledyrspas i Danmark.

Læs mere om dyrlæger og pas til selskabsdyr

Du skal bruge kæledyrspasset til alle rejser med din hund, kat eller fritte:

  • inden for EU.
  • til og fra lande med EU-vilkår: Andorra, Gibraltar, Lichtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Vatikanstaten.
  • ved returrejser fra både kortere og længere rejser i lande uden for EU. Dyret skal have fået udstedt pas, og alle krav til indførslen skal fremgå af passet, inden det forlader EU's område.
  • fra Grønland og Færøerne.

Nogle lande uden for EU accepterer EU-passet som tilstrækkelig dokumentation for at kunne rejse til deres område. Det skal du undersøge i god tid, før du rejser til udlandet.

Læs mere om rejser med kæledyr til lande uden for EU

Hvis oplysninger om ejeren ændrer sig, skal det naturligvis opdateres i passet. Det kan f.eks. være, hvis ejeren får ny adresse, eller dyret får helt ny ejer. Dette gøres bedst ved at udfylde ejeroplysningerne på ny.

Ejeren (den oprindelige eller den nye) må gerne selv foretage rettelserne i passet:

  • Overstreg de gamle oplysninger.
  • Udfyld de nye eller ændrede oplysninger i et nyt afsnit om ejeren - der er plads til at foretage rettelser tre gange.
  • Husk underskrift.

Flere kæledyr har EU-kæledyrspas, som er udstedt før den 29. december 2014. De er udformet efter et gammelt pasformat, men er stadig gyldigt.

Du behøver ikke at få nyt pas til dit dyr, så længe du sørger for, at dit dyr bliver rettidigt revaccineret mod rabies. Hvis du glemmer det, vil passet blive ugyldigt, og du skal have udstedt et nyt pas.

Passet kan anvendes, så længe der er plads til at skrive information om rabiesvaccinationer ind i det.

Fra den 1. januar 2021 kan EU-kæledyrspas til hunde, katte og fritter med en ejer bosiddende i Storbritannien (England, Skotland og Wales) ikke længere bruges til rejser til EU eller Nordirland. Britiske dyrlæger må heller ikke længere udstede pas til hunde, katte og fritter i Storbritannien. Kun ​hunde, katte og fritter i Nordirland kan få udstedt britiske EU-kæledyrspas.​ 

Britiske EU-kæledyrspas udstedt før den 1. januar 2021 til dyr, som befinder sig i EU eller Nordirland, er stadig gyldige til rejser i EU og Nordirland.

Rabiesvaccinationen skal vedligeholdes af en dyrlæge i EU eller Nordirland, da kun disse dyrlæger er bemyndigede til at attestere rabiesvaccinationer i EU-kæledyrspas. Dyrlæger i lande uden for EU kan ikke udfylde sådanne attestationer.

Dyr i EU med britiske pas, der er udstedt før den 1. januar 2021, skal derfor ikke have skiftet deres pas ud med et nyt.